pitchen kun je leren

pitchen kun je leren

Blogcategorieën
pitchen kun je leren

pitchen kun je leren

Geplaatst op 17-1-2019 door Rabbit Hole Kids

Pitchen kun je leren-  door Gabriëlle Werner

Met nog enige verbazing kijk ik terug op de afgelopen ander half jaar. Voor iemand die dacht niet graag op de voorgrond te treden en nooit z’n hand op stak als er een woordje voor wat dan ook moest worden gedaan… Ben ik toch zo’n beetje (met vallen en opstaan) mijn bescheidenheid voorbij. Mijn allereerste “pitch” was dan ook gelijk mijn grootste blunder. Er vanuit gaande dat mijn portfolio met ontwerpen en mijn passie voor het vak er vanzelf wel voor zou zorgen dat ik mijn verhaal over de bühne kon brengen, daar bleek toch wel wat meer voor nodig. Al binnen een paar minuten praatte ik mezelf compleet vast. Bij de vragenronde bleef er totaal niks meer van mij over. Enigszins gedesillusioneerd droop ik af. Zie je nou wel dat op de voorgrond treden niet bij mij past.

Ondertussen begon ons businessplan steeds meer vorm te krijgen en er kwam een mooie kans voorbij. Pitchen bij de Bart de Graaff Foundation bij BNN/ VARA. Dit keer heel goed voorbereid, alles uitgeschreven, geoefend (ja voor de spiegel) en “lastige vragen” van tevoren bedacht (en vooral ook een pakkend antwoord). En hoe fijn samen met Katinka. Het was een donker zaaltje, wij stonden vol in het licht maar konden gelukkig zelf niemand zien. We wisten ons verhaal met ietwat krakerige stem over te brengen. Maar we hadden er voorzichtig ook een beetje plezier in. En yes na een paar dagen de mooie uitslag. We hadden een geldbedrag gewonnen waarvan we Rabbit Hole Kids konden opzetten. En een jaar begeleiding van een mentorbedrijf. Hoe tof is dat!

Terwijl ons bedrijf gedurende het jaar steeds meer vorm begon te krijgen kwamen er een aantal verjaardagen voorbij waarbij er een woordje gedaan moest worden. Oh dat wil ik wel flapte ik eruit voordat ik het wist. Ai, misschien nog wel enger voor allemaal bekenden. Maar wat een goede oefening.

Eind december kwam er weer een mooie kans voorbij om Rabbit Hole onder de aandacht te brengen. Een pitch van Online Tuesday bij IBM. Ik ben op YouTube gaan kijken naar de eerste pitches van andere mensen. En wat een verademing. Want ook die mensen begonnen te hakkelen, hadden de adem vastgezet. Maar een ding viel me op, ze hadden allemaal een brandend verlangen om hun missie over te brengen. Ook dit keer ging ik goed voorbereid op pad. Alleen nu met een bedrijf dat al staat en mooie producten die ik mee kon nemen. Dit keer in een grotere zaal en goed verlicht. Dus iedereen was goed zichtbaar. Ik voelde me piepklein worden.Maar gedreven door een enorme passie ben ik gaan pitchen. Tijdens mijn pitch voelde ik in de zaal en bij de jury, onze missie: Let’s go on a zero waste journey, komt aan.  Het was nipt, ik ben net niet eerste geworden, maar voor mijn gevoel had ik een Emmy award te pakken.

Afgelopen donderdag was ik bij een seminar over ondernemen van 365 dagen succesvol. En eigenlijk geheel onvoorbereid heb ik daar onverwachts staan pitchen. Mijn verhaal was zeker niet gelikt en mijn stem her en der wat onvast maar wat goed om te zien dat onze missie met Rabbit Hole zo gesteund werd in de zaal.

Wat mij echt duidelijk is geworden het afgelopen jaar is dat je pitchen kunt leren (zelfs ik). Oefening baart kunst. Wees jezelf en vooral geniet ervan. Ik kan niet wachten om weer te pitchen dit jaar ;-)

pitchen, missie, circulaireeconomie, slowfashion, fairfashion, duurzamebabykleding, circulairebabykleding, onlinebabywinkel, boxpakjes, newborn, baby, vara, bnn, bartdegraafffoundation, onlinetuesday, IBM, youtube, oefeningbaartkunst, genieten

ReactiesLet op: HTML wordt niet vertaald!